Doctor testing patient for Covid-19

DTU-forskere fremstiller enzymer til brug i coronatest

onsdag 22 apr 20

Henrik Toft Simonsen

Tomas Strucko
Postdoc

Morten Nørholm
Senior Researcher
DTU Biosustain

Mette Haagen Marcussen
Kommunikationschef
DTU Bioengineering

På ganske kort tid er det lykkedes forskere på DTU at lave enzymer, som producenterne manglede for at kunne lave coronatests.

Den 11. marts lukkede Danmark ned som følge af covid-19-pandemien, og kort efter viste det sig, at de tests, der skulle bruges til at afklare, om patienter havde fået coronavirus, var i restordre.

Lektor Henrik Toft Simonsen på DTU Bioengineering besluttede sig med det samme for at finde ud af, hvad præcist der manglede, for at producenterne kunne levere tests, og om det var noget, der kunne produceres i DTU’s laboratorier.

"Vores projekt viser, at DTU og ganske sikkert også andre danske forskningsinstitutioner kan omstille forskningen meget hurtigt, så vi kan respondere effektivt på en trussel som covid-19-pandemien. "
Lektor Henrik Toft Simonsen, DTU Bioengineering

Han fandt frem til, at det, der manglede var et bestemt enzym, som bruges i forbehandlingen af testen. Enzymet udfører revers transkriptase, det vil sige, at det oversætter virus-RNA til DNA og øger stabiliteten af prøven. Det er så den DNA, man efterfølgende måler på for at afgøre, om en patient er smittet med covid-19. Normalt kan disse enzymer købes fra forskellige firmaer i verden. Men ved en pandemi bliver enzymerne hurtigt til en mangelvare, og derfor så Henrik Toft Simonsen en pointe i, at Danmark kunne blive selvforsynende.Da han er ekspert i at bruge genteknologi til at få organismer til at producere bestemte stoffer, som for eksempel enzymer, var det oplagt at forsøge at producere enzymerne på DTU.

I samarbejde med Morten Nørholms forskningsgruppe på DTU Biosustain har postdoc Tomas Strucko stået for kloningen, som foregik i en kloningsstamme af E. coli, en bakterie, som er rigtig godt kortlagt, og som ofte bruges inden for genteknologi. De lykkedes hurtigt med at få bakterien til at producere enzymet, og det næste skridt er at føre klonen over i en produktionsstamme, som så skal producere enzymet i større mængder. Henrik Toft Simonsen uddyber:

”Vi skal nu til at producere enzymet, og det kommer formodentlig til at foregå i en 1 liters-fermentor altså en lille væskefyldt beholder, hvor bakterien producerer enzymet. Jeg vil tro, at vi ud af en liter kan få enzym nok til ca. 10.000 tests.”

I mellemtiden har producenterne løst manglen via andre kanaler, og enzymerne, der er produceret på DTU, skal derfor ikke lige nu bruges i tests, men i forskning. Selvom projektet måske ikke ender med at hjælpe hospitalerne, har det ikke været forgæves understreger Henrik Toft Simonsen:

”Vores projekt viser, at DTU og ganske sikkert også andre danske forskningsinstitutioner kan omstille forskningen meget hurtigt, så vi kan respondere effektivt på en trussel som covid-19-pandemien. Danmark behøver ikke at være afhængig af leverancer fra udlandet, og det er vigtig viden, som vil stille os stærkere i eventuelle fremtidige epidemier.”