Opstigende grundfugt i en muret kælder, 10 måneder efter renovering af puds med hydraulisk kalkmørtel.

Nørdet webinar om elektroosmose

fredag 06 nov 20

Lisbeth M. Ottosen
Professor, sektionsleder for Materialer og Holdbarhed

Nasser Eslami
Ph.d.-studerende
Deltag i webinar om elektroosmose i murværk fredag 13. november kl. 13 til 14.15.

Virker elektroosmose mod opstigende grundfugt i murværk? Det har været et omdiskuteret spørgsmål i den danske byggesektor siden begyndelsen af 1990’erne, hvor de første elektrokinetiske systemer blev installeret i fugtplagede kældre, men hvor effekten ofte udeblev, hvorfor elektroosmose af nogle blev kaldt for humbug.

Denne betegnelse er dog næppe helt retfærdig. Virkningsmåden kan sagtens forklares, og under de rette betingelser burde elektroosmose have en positiv effekt på fugttransporten i murværk. Omvendt vil elektroosmose ikke altid virke, og det er nok også årsagen til, at mange gennem tiden er blevet skuffede.

For at få mere klarhed over sagen har DTU for nylig igangsat et forskningsprojekt, der skal besvare spørgsmålet om, hvornår elektroosmose virker, og hvornår det ikke virker.

Som led i dette forskningsprojekt inviterer vi til et kort webinar fredag 13. november kl. 13.00 til 14.15. Det bliver relativt nørdet, men særligt interesserede vil forhåbentlig blive klogere af at høre oplæggene fra de fire internationale forskere, der er vejledere for ph.d.-studerende Nasser Eslami, som er hovedkraften på forskningsprojektet.

Webinaret foregår på engelsk, og alle interesserede er velkomne til at deltage.

Send en e-mail til professor Lisbeth Ottosen, og hun vil returnere med linket til webinaret, der afvikles i Zoom.

13.00-13.15

Welcome and background for the new project on electro-osmosis in masonry

Professor Lisbeth M. Ottosen, DTU

13.15-13.30