297 præsentationer af den nyeste viden om bæredygtigt, sundt og holdbart byggeri

torsdag 16 sep 21

Carsten Rode

Se konferencen on demand

Missede du konferencen i slutningen af august? Så kan du få adgang til videooptagelser af alle præsentationer og keynotes på IBPC 2021 on demand ved at købe en view only-billet på www.ibpc2021.org. Videooptagelserne er tilgængelige frem til udgangen af 2021.

IBPC 2024 i Canada

Næste IBPC-konference afholdes i Toronto, Canada, på Ryerson University 28.-29. maj 2024.

I slutningen af august samlede DTU 365 forskere og branchefolk fra 45 lande til konference om bygningsfysik for at dele viden om, hvordan vi kan skabe et mere bæredygtigt, holdbart og sundere byggeri. Gik du glip af konferencen, kan du stadig se dens 297 præsentationer on demand.

International Building Physics Conference 25.-27. august blev der diskuteret muligheder og udfordringer i cirkulær økonomi, holdbarheden af træ og andre byggematerialer, og hvordan vi kan mindske smitterisiko ved hjælp af bedre ventilation.

"Der er virkelig behov for fokus på bygningsfysikken, fordi den kan bidrage med afgørende viden for at skabe et mere bæredygtigt, sundt og holdbart bygget miljø."
Professor Carsten Rode, DTU Byg

Konferencen bød på 297 præsentationer af ny forskning inden for alle aspekter af bygningsfysik.

”Der er virkelig behov for fokus på bygningsfysikken, fordi den kan bidrage med afgørende viden for at skabe et mere bæredygtigt, sundt og holdbart bygget miljø. Derfor var det godt at se så mange bidrag fra forskere verden over,” siger professor Carsten Rode fra DTU, som var formand for planlægningskomiteen.

Øget fokus på indendørs luftkvalitet

Pga. COVID-19 blev konferencen afholdt virtuelt med deltagere fra hele verden. Professor Umberto Berardi fra Ryerson University var en af de, der trodsede seks timers tidsforskel og stod op midt om natten i Toronto, Canada, for at deltage. Han fortæller om sine højdepunkter fra konferencen:

”Vi så, at COVID ikke har stoppet forskerne. Der sker nye ting, såsom mere opmærksomhed på indendørs luftkvalitet og materialer, der kan absorbere forurenende fine partikler. Men også et øget fokus på den udendørs bygningsfysik, som tydeliggør den kritiske rolle, vi kan spille for byer og samfund. Så på den måde har vi endnu engang kunnet glæde os over de mange forskellige anvendelser af bygningsfysikken,” siger Umberto Berardi.

Udfordringer med træ som byggemateriale

50 deltagere valgte at mødes på DTU for at følge konferencen sammen i den nyrenoverede auditoriebygning 116, som stod smukt i sensommersolen. Enkelte var rejst til Lyngby fra bl.a. England og Sverige. Villu Kukk, en ung forsker fra TalTech University, var rejst fra Estland for at være med på DTU.

”Det var en god oplevelse at besøge et konferencested igen. Det var nemmere at følge præsentationerne og fokusere på resultaterne. Min erfaring er, at der som regel er mange forstyrrelser i virtuelle konferencer, fordi man lytter til præsentationer og laver andet arbejde parallelt,” siger Villu Kukk, som var særligt interesseret i konferencens indlæg om træ som byggemateriale og fugtproblemer i træhuse.

”Mine højdepunkter var præsentationer om bæredygtighed og fugt i træ. Særligt interessant var professor Dominique Deromes præsentation Wood, used for millennia, fit for the future, som handlede om de mest innovative forskningsmetoder til at forstå fugttransport i træ,” fortæller Villu Kukk, der også selv deltog med et indlæg om fugttransport i ydervægge lavet af krydslamineret massivtræ (CLT).

IBPC 2024 i Canada

Ved konferencens afslutning blev Ryerson University annonceret som vært for den næste konference, IBPC 2024, som bliver afholdt i Toronto, Canada, i maj 2024. Professor Umberto Berardi skal stå i spidsen for planlægningen.

”På IBPC 2024 vil vi prøve at promovere forskning om det byggede miljøs modstandsdygtighed over for klimaforandringer og vigtigheden af radikale teknologiske paradigmeskift,” siger professor Umberto Berardi.

DTU-formand for international forening for bygningsfysik

Professor Carsten Rode, DTU, blev ved konferencen formand for International Association of Building Physics (IABP), hvis medlemmer er deltagere fra IBPC-konferencerne. Carsten Rode vil frem til næste IBPC-konference arbejde med internationale netværksaktiviteter, såsom ph.d.-skoler inden for bygningsfysik. Se mere om foreningen på www.iabp.info