Niels Aage modtager Equinor prisen

Forsker i storskalaoptimering får Danmarks ældste teknologipris

onsdag 01 apr 20

Kontakt

Niels Aage
Lektor
DTU Mekanik
45 25 42 53

En af verdens ledende forskere og pionerer inden for arbejdet med design af store konstruktioner som fly, broer og højhuse har modtaget Equinor prisen for sit enestående arbejde.

 

Danmarks ældste teknologipris, Equinor prisen, er i år tildelt lektor Niels Aage, DTU Mekanik. Det er sket på baggrund af hans arbejde inden for strukturel storskalaoptimering, hvor Niels Aage har udviklet nye metoder til at løse designproblemer i store konstruktioner med milliarder af beslutningsvariable. Det er sket ved at skabe metoder der anvender supercomputere til de enorme beregninger, og dermed gør det muligt at undersøge designproblemer i en holistisk forstand. Det vil sige at man ser på hele konstruktioner frem for på enkelte komponenter, som man ellers har gjort i traditionelt designarbejde, hvad enten det drejer sig om fly, hængebroer, højhuse eller vindmølletårne. Det har medført revolutionerende nye designforslag og betydelige vægtbesparelser, der er af stor betydning for bæredygtigheden i løsningerne.

Niels Aage har eksempelvis anvendt sin nye metode til beregning af, hvordan en flyvinge til et Boing 777 eller Airbus A333 fly kan vægtoptimeres og dermed reducere flyets brændstofforbrug væsentligt. Det studie var så epokegørende, at det blev offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift ’Nature’.

Også inden for vedvarende energi har Niels Aages arbejde betydning. For tiden er han involveret i både at optimere svinghjul til lagring af energien fra vindmøller og design af de betontårne, der anvendes til vindmølleinstallationer.

I indstillingen til prisen fremhæves også Niels Aages fokus på at udbrede hans forskning. Det har bl.a. ført til udviklingen og udbredelsen af interaktive apps, som gør det muligt at optimere og modellere mekaniske strukturer på smartphones og tablets. Det har bidraget til at gøre DTU’s forskergruppe inden for teknologioptimering verdensførende, og sammenlagt er de udviklede apps, ’TopOpt’, ’TopOpt3d’, ’TopOptShape’, ’TopOpt Game’ og ’SimKraft’ downloadet mere end 40.000 gange.

Equinor prisen er på 100.000 kr.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.