Foto: Flemming Vornbak, Region Hovedstaden

Ung forsker modtager pris for forskning i grundvand

torsdag 01 mar 18
|
af Sabina Askholm Larsen

Kontakt

Ung forsker fra DTU Byg modtager i dag EliteForsks rejsestipendium på 200.000 kroner.

Erhvervs-ph.d.-studerende Bente Højlund Hyldegaard fra DTU Byg modtager i dag EliteForsks rejsestipendium. Stipendiet er på 200.000 kroner og skal bruges til en rejse til USA, hvor Bente Højlund Hyldegaard skal diskutere og undersøge jord- og grundvandsrensning med anerkendte forskere på blandt andet Northeastern University.

I sit ph.d.-projekt undersøger Bente Højlund Hyldegaard, hvordan man kan rense grundvandet uden at pumpe vandet op af jorden.  

"Mit projekt handler om at rense grundvandet for kræftfremkaldende klorerede opløsningsmidler via elektrisk strøm for at beskytte forbrugerne. Helt konkret etableres elektrokemiske zoner i grundvandet ved at installere elektroderne i netop grundvandszonen. Fordelene er, at metoden er let at implementere, at der hverken indsprøjtes kemikalier og bakteriekulturer eller ekstraheres grundvand. Desuden forventes metoden at være billigere og mere bæredygtig end nuværende afværgeforanstaltninger,” forklarer Bente Højlund Hyldegaard, som laver sin afhandling i samarbejde med COWI.

Rådsnare, praktiske løsninger

Da DTU Byg indstillede Bente Højlund Hyldegaard til stipendiet var det blandt andet med den begrundelse, at hun under de første testforsøg har vist, at hendes viden er levende og kan bruges til at udvikle rådsnare, praktiske løsninger. Det er en karakteristik, som Bente Højlund Hyldegaards vejleder, professor Lisbeth M. Ottosen, kan nikke genkendende til. 

”Bente forsker i en helt ny metode, hvor de klorerede opløsningsmidler nedbrydes i selve grundvandsmagasinet. Der er ingen fortilfælde for Bentes forskning, og det gør hendes projekt meget spændende at følge. Det er virkelig velfortjent, at Bente vinder denne pris, så hun får mulighed for at rejse til USA og dygtiggøre sig endnu mere,” fortæller Lisbeth M. Ottosen.

Bidrager til at løse aktuelt miljøproblem

Til selve prisoverrækkelsen er Bente Højlund Hyldegaard udvalgt til at fortælle om sit forskningsprojekt og forventningerne og ambitionerne med udenlandsopholdet, som stipendiet skal gå til. Hun er glad for denne mulighed for at skabe ekstra opmærksomhed om sin forskning.

”Mit forskningsområde kan bidrage til at løse et aktuelt miljøproblem, som jeg meget gerne vil dele med så mange som muligt. Derfor var jeg meget tilfreds med at få mulighed for at præsentere mit projekt over for en masse prominente mennesker fra den danske forskningsverden, fonde, virksomheder og organisationer i Danmark,” fortæller Bente Højlund Hyldegaard.

Ud over Bente Højlund Hyldegaard modtager to andre forskere fra DTU EliteForsks rejsestipendium. Læs mere om prismodtagerne her

Relaterede Videoer  

Vis flere

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.