Foto: Shutterstock

Inhabil certificering af statikere er en fare for byggeriet

fredag 31 aug 18

Niels-Jørgen Aagaard
Institutdirektør
I Bygningsreglementet 2018 erstattes den tekniske byggesagsbehandling i kommunerne med en personcertificering af statikere og brandrådgivere. Det vækker bekymring i Anerkendelsesudvalget for statikere, hvor DTU Bygs institutdirektør, Niels-Jørgen Aagaard, er næstformand.

DTU Bygs institutdirektør, Niels-Jørgen Aagaard, er næstformand for Anerkendelsesudvalget for statikere. Sammen med udvalgets formand, Henrik Mørup fra Niras, gør han i en kronik i Ingeniøren opmærksom på nogle forhold ved indførelsen af Bygningsreglement 2018, der vækker udvalgets bekymring.

Det drejer sig om indførelsen af personcertificering af statikere og brandrådgivere, der afløser den hidtidige tekniske byggesagsbehandling i kommunerne for brand. De certificerede medarbejdere skal  ved byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse underskrive en erklæring, hvor de indestår for, at byggereglerne er overholdt.

”Man bliver certificeret hos et akkrediteret certificeringsorgan, som i princippet kan være hvem som helst; også de virksomheder, som har økonomiske interesser i byggeriet. Vi bakker op om de nye regler i bygningsreglementet, som tydeliggør ansvaret for kvaliteten i byggeriet. Vi er dog stærkt bekymret for manglende regler om upartiskhed for certificeringen af personer,” lyder det blandt andet kronikken, som kan læses i sin helhed her.