Foto: Mikal Schlosser

Tværfaglig tilgang til genanvendelse vinder præmier

mandag 17 jul 17

Pernille Erland Jensen
I 2017 er det tredje gang, et studenterprojekt med fokus på genanvendelse i bygge- og anlægsbranchen har vundet præmier ved DTU’s årlige studenterkonkurrence Grøn Dyst. Alle tre projekter har været del af DTU Bygs tværfaglige udviklingsområde ZeroWaste Byg, hvor fokus er på at udvikle bæredygtige og miljøforbedrende løsninger inden for bygge- og anlægsbranchen, der involverer en højere grad af genanvendelse.

DTU afholder hvert år Grøn Dyst, hvor studerende har mulighed for at vise deres projekter frem for et dommerpanel bestående af erhvervsfolk, politikere og DTU-repræsentanter i form af institutledere og forskere.

Formålet med Grøn Dyst er at sikre, at fremtidens ingeniører kan integrere aspekter af bæredygtighed, klimateknologi og miljø i deres arbejde.

En af de studerende, som deltog i konkurrencen i år, er Markus Pai Sørensen. Hans bachelorprojekt handlede om, hvordan man bruger mineaffald som erstatning for sand i betonproduktion. Præsentationen var så god, at han vandt 2. præmien i kategorien ”Bachelor Final Project”.

Lektor Pernille Erland Jensen fra DTU Byg var vejleder for Markus Pai Sørensen, da han skrev sit bachelorprojekt. Hun arbejder inden for det tværfaglige udviklingsområde ZeroWaste Byg, der har til formål at genanvende industriaffald som vedvarende ressource i nye, bæredygtige byggematerialer.

Bachelorprojektet blev skrevet i en såkaldt projektfamilie, hvor flere studerende beskæftiger sig med det samme emne og angriber det fra forskellige vinkler. I forårssemesteret 2017 beskæftigede i alt seks projekter sig med mineaffald i beton, som Pernille Erland Jensen blandt andet forsker i.

Deltagelse i Grøn Dyst giver selvtillid

Pernille Erland Jensen oplever, at de studerende, som deltager i Grøn Dyst får meget ud af at være med, både fagligt og personligt.

”De studerende lærer utrolig meget af at være med i Grøn Dyst. De får en masse selvtillid af at opleve, at andre forskere fra DTU og folk fra erhvervslivet er interesserede i deres arbejde. Det er tydeligt, at de studerende, som har været med i Grøn Dyst, har tænkt det overordnede formål med deres projekt bedre igennem og dermed også er klædt bedre på til deres eksamen,” fortæller Pernille Erland Jensen.

Det er ikke første gang, en af Pernille Erland Jensens studerende vinder præmier ved Grøn Dyst. Det er tredje gang, hun har været vejleder for studerende, som har taget en Grøn Dyst-præmie med hjem. De to tidligere præmieprojekter handlede om henholdsvis anvendelse af fiskeaffald til biogasproduktion i Sisimiut, Grønland og om mobilitet af tungmetaller fra mineaffald deponeret i en fjord i Nordnorge.

Pernille Erland Jensen vurderer, at det, foruden ihærdige indsatser fra de studerende, skyldes, at de emner, som ZeroWaste Byg beskæftiger sig med, passer særligt godt til Grøn Dysts koncept, hvor det overordnede fokus er på bæredygtighed og miljøforbedringer.