Roskilde: Dome-shaped hangout for festival-goers

Tuesday 27 Jun 17

The team behind ReciPlyDome

Christian Jespersen, Mikkel Asbjørn Andersen, and Niklas Munk-Andersen, who are studying the Bachelor of Engineering (BEng) in Architectural Engineering at DTU.

Stijn Brancart (PhD student), Vrije Universiteit Brussel.

Supervisors: Lotte Bjerregaard, DTU, Olga Popovic Larsen, The Royal Danish Academy of Fine Arts School of Architecture, Lars de Laet and Nils de Temmerman, Vrije Universiteit Brussel.
Festival-goers can make use of a spherical structure in Game City to relax, hang out with friends, and recover from a hangover.

A four-metre-tall spherical structure is being erected at Roskilde Festival. The dome is intended as a hangout for festival-goers, where they can relax from the noise and bustle of the festival outside.

The structure was designed by students from DTU and Vrije Universiteit Brussel in Belgium, with assistance from supervisors from the two universities and the Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture, Design and Conservation. The students have called the structure ReciPlyDome, which is also a description of it: the structure is reciprocal (more on this in a moment), made of plywood, and dome-shaped. The name is also inspired by US architect Buckminster Fuller's Plydome, which ReciPlyDome is reminiscent of.

The project team behind ReciPlyDome has worked with various applications for the dome, and in consultation with the festival, decided to work on a 'Hangover-Hangout' application.

To make a Hangover-Hangout, the basic frame is combined with a light cover and the dome is furnished with pallet furniture and garden beds, or the like, to create a secluded oasis where the festival-goers can relax, hang out with friends, seek shelter from the sun or rain, and possibly try a 'hair of the dog' to cure their hangover.

"The design is light and easy to assemble and transport, and the materials can be reused. It is also very CO2-friendly."
Niklas Munk-Andersen, BEng student, DTU

Back to what 'reciprocal' is referring to: A reciprocal structure is one where the components support each other, and therefore do not need joins. The best example of this is three matches, the ends of which have been inserted under each other to form a kind of tripod.

“The construction sector is a major waste producer. We have therefore designed the dome based on the ‘design for disassembly’ principle, so that the components can be converted and reused in new ways. It is not recycling, but upcycling,” says Niklas Munk-Andersen, who is studying Architectural Engineering on DTU's BEng programme.

“By changing the shape and number of components, the appearance of the dome can be changed. This is precisely what we want to exploit in our project. There is no need for scaffolding or a crane. The design is light and easy to assemble and transport, and the materials can be reused. It is also very CO2-friendly.”

By using reusable elements with high flexibility, the project also aims to address the problem of the festival’s temporary buildings, which demand a lot of work each year and use a lot of materials. 

ReciPlyDome has the advantage that it exploits a variable cross-section through its pre-stressed elements, making it highly efficient in terms of material usage.


News and filters

Get updated on news that match your filter.